Kuolema

Kuolema

Kuolema on yksi suurimmista tabuista. Siitä ei puhuta, sitä ei osata käsitellä. Se on suuri ja ratkaisematon mysteeri.
Ja silti se odottaa meitä jokaista

Mitä on kuolema?

Kuolema on fyysisen olomuodon loppu, portti tuonpuoleiseen, hetki jolloin sielu poistuu kehosta.

Kun olemuksemme on tullut päätökseen tässä 3D-matriksissa, on aika jatkaa matkaa eteenpäin. Meillä on takana satoja ellei tuhansia elämiä ja edessä vielä ainakin yhtä monia.

Ihmiselämä on vain yksi kokemus, jonka sielumme on tullut täältä maapallolta hakemaan. Todennäköisesti meillä kaikilla on myös elämiä mineraaleina, kasveina, eläiminä ja osalla myös maapallon ulkopuolella.

Kuoleman ammattilainen

Kävin Pitkänsillan Hautaus Oy:ssä teekupposella ja juttelemassa omistajan, Laura-Kaisa ”Laru” Holopaisen, kanssa. Hänen ammatissaan kuolema tulee lähelle päivittäin. Hänellä on myös käytännön asioiden ymmärryksen lisäksi suurempi, henkinen perspektiivi asioihin – onhan hän myös energiahoitaja ja hyvinkin intuitiivinen sellainen.

Kuolema tuli ensimmäisen kerran Larun iholle noin 11-vuotiaana. Hän lähti ulkoiluttamaan perheen koiraa ja havaitsi maassa jotain erikoista. Kerrostalon parvekkeelta oli tippunut mies ja murtanut selkärankansa. Tämä jätti jälkensä jo hyvin nuorella iällä.

Kuolema vieraili Larun elämässä ueamman kerran vuosien aikana, kunnes noin kymmenen vuotta sitten hän päätyi hautaustoimistoon töihin. Ja vuonna 2022 sattuman johdattamana hän perusti oman hautaustoimiston Helsingin Hakaniemeen.

-	Mitä haluaisit lukijoidemme tietävän kuolemasta?
-	”Kuolema on luonnollinen asia, osa elämää. Siinä ei ole mitään pelättävää. Se on olomuodon muutos.”
-	Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?
-	”Itse ajattelen että, Sielu jää kuoleman jälkeen joksikin aikaa tänne maan päälle pyörimään ja kun se kokee olevansa valmis pääsemme kunnon puhdistukseen… kai me siellä käymme läpi mitä tuli tässä elämässä tehtyä…”
Jotkut Larun hautaamat vainajat ovat tulleet myöhemmin tapaamaan häntä henkinä yllättäen.
Kun kysyn, mitä hän näistä kohtaamisista on oppinut, vastaa hän rauhallisesti: 
”Elämä ei lopu kuolemiseen.” 
Hän kertoo, että henkimaailma on ottanut yhteyttä viimeisen parin viikon aikana erityisen voimakkaasti.

Jäljellä enää vain kuori

Laru kertoo, että kuolleesta ihmisestä näkee, että ”ketään ei ole enää kotona”. Jäljellä on enää pelkkä kuori.
Sielu on jo jatkanut matkaansa.

Hän kertoo muutaman vuoden takaisesta keskustelustaan Luterilaisen papin kanssa.

Hän kysyi papilta, että miksi siunaus järjestetään jopa kuukausi kuoleman jälkeen, jos ketään ei enää ole paikalla kenet siunata. Pappi ei osannut kysymykseen vastata. Yhteistuumin asiaa pohdittiin ja päädyttiin lopputulokseen, että ehkä siunaus järjestetäänkin jäljelle jääneitä omaisia varten. Jotta suruaika voidaan tuoda päätökseen.

Visiona ”kuoleman kollektiivi”

Larulla on jo pitkään ollut mielessä isompi konsepti, jonka avulla voitaisiin huolehtia niin elävistä kuin kuolleistakin.

Larulle on sydämen asia auttaa sekä vainaja viimeiselle matkalleen, että myös huolehtia vainajan omaisista.
Usein hautaustoimistossa saakin olla sekä olkapäänä että seistä vahvana ja ottaa asiat haltuun silloin kun lähipiiri on voimakkaan surun vallassa. Empatia on tärkeää, mutta ei voi kuitenkaan ottaa toisten taakkaa itselle kannettavaksi.
Tämän vuoksi tällä alalla täytyykin olla elämän perusasiat kunnossa, Laru luonnehtii.

Hautaustoimiston tilat ovat kauniit ja harmoniset. Petroolin siniset seinät luovat arvokkaan ja hillityn vaikutelman ja tilaa riittää isommillekin seurueille.

Laru kertoo, miten hän haluaisi saman katon alle eri toimijoita, jotka voisivat tarjota palveluaan sekä kuoleille että eläville.

Hänen visionsa mukaan hautaustoimiston tiloihin voisi järjestää ohjelmaa, kuten surutyö-ryhmiä, käsityöiltoja tai vaikkapa meedio-istuntoja. Mahtuisipa sinne vaikka graafinen suunnittelijakin suunnittelemaan hautajaisiin käsiohjelmia.
Kenties palveluita voisi myös laajentaa netin puolelle niin, että hautajaisiin voisi tilata musiikkia ja hautauksen jälkeen haudalle puutarhurin palveluita. Sivustolle voisi koota myös henkisiä palveluntarjoajia ja muita ammattailaisia auttamaan läheisiä päästämään irti surusta.

Asiakkaat saisivat toiveensa mukaista palvelua ihan perinteisistä kristityisistä hautajaisista hyvinkin yksilöllisiin tilaisuuksiin. Kaikkien asiakkaiden elämänkatsomukselliset ja kulttuurilliset taustat huomioitaisiin.

Mahdollisuuksia on monia. Olisi mahtava kerätä yrittäjiä yhteen tämän asian tiimoilta”

Tämän tyylinen palvelukonsepti puuttuu Suomesta vielä toistaiseksi. Kuolema on niin suuri tabu, että se herättää vahvaa vastustusta. ”Ajatellaan, että tällaisesta palvelusta ei saisi rahastaa”, Laru tokaisee.

Mutta toisaalta – jos asiaa ajattelee – niin rahastavathan lääkärit, terapeutit ja muutkin ammattilaiset, jotka auttavat ihmistä suuren kriisin aikana.

Tässä on vaan se ero, että tämä on se viimeinen palvelus.

Larun palvelut löydät osoitteesta: www.pitkansillanhautaus.fi

Kirjoittajasta:
Healer Noora on Energiahoitaja ja Henkinen Elämäntaidonvalmentaja.
Häntä voit seurata Instagramissa sekä vierailla hänen nettisivuillaan sekä Taikavoimien tekijät-osiossa.