leikkauskomplikaatio

Traumakeho puhdistui energiavalmennuksessa

Juttu käsittelee aiheita: Leikkauskomplikaatio, kohdunpoisto ja vaihdevuodet

Artikkeli on julkaistu Luontaisterveys-lehdessä 3/2023
Kirjoittaja: Soili Kaivosoja

Heidi Ekholm-Talas toipui kohdunpoistossa tapahtuneesta leikkauskomplikaatiosta vasta energiavalmennuksen ja energiahoitojen avulla.

Kolmen lapsen äidille, Heidi Ekholm-Talakselle tähystämällä tehty kohdunpoisto epäonnistui monin tavoin. Hoitovirhe ja siitä aiheutuneet toimenpiteet tuntuivat traumaattisilta. Pitkän hoitopolun jälkeen Heidi sai avun energiavalmennuksesta ja voi tällä hetkellä hyvin.

Ennen kohdunpoistoa Heidi joutui käymään läpi IVF-hoidot lapsettomuuden vuoksi.

– Yhdeksän vuoden lapsettomuuden jälkeen sain kaksi lasta IVF-hoitojen ansiosta. Kolmas lapsi sai alkunsa luonnollisin menetelmin, kun olin 43-vuotias.

Kaikki raskaudet olivat Heidille haastavia. Hän joutui olemaan lepohoidossa ennenaikaisen synnytyksen riskin takia. 

– Jokaista raskautta varjosti anemia, joka viimeisessä vei heikkoon kuntoon. Sain rautainfuusion, jonka ansiosta sain voimia takaisin ja synnytin lääkkeettömästi lapseni vaikka synnytys käynnistettiin Cytotecilla, Heidi kertoo.

Hoitovirhe aiheutti komplikaation

Kaksi vuotta sitten tehtyyn kohdunpoistoon päädyttiin runsaiden kuukautisvuotojen lisäksi siksi, että Heidiltä oli hoidettu kohdunkaulansyövän keskivaikea esiaste kymmenen vuotta aiemmin.

Kohdunpoiston yhteydessä todettiin adenomyoosi eli kohdunsisäinen endometrioosi.

– Minulle ei oltu aiemmin tehty isoja leikkauksia, joten tämä oli käytännössä ensimmäinen kerta isossa toimenpiteessä.

Laparoskooppinen eli tähystämällä tehtävä kohdunpoisto tehtiin yksityisessä lääkärikeskuksessa Helsingissä syksyllä 2020, jolloin Heidi oli 45-vuotias.

– Toimenpiteessä sattui vakava leikkauskomplikaatio hoitovirheen takia. Virtsajohtimeen tuli toimenpiteen aikana reikä, mutta sitä ei huomattu leikkauksessa. Virtsa ehti vuotaa vatsaonteloon 11 vuorokauden ajan, kunnes alkoi äkillisesti kovat kivut ja leikkaushaava repesi. Menin lokakuun alussa Naistenklinikalle päivystykseen ja kokemus oli melko traumaattinen. 

Lue kohdunpoistoleikkaus riskit ja menetelmät.

Jatkotoimenpiteistä stressiä

Vastaavia komplikaatioita tapahtuu harvoin, keskimäärin yksi vuodessa noin 5 000 leikkausta kohden. Tilanteen selvittely vei sen vuoksi aikaa sekä aiheutti paljon turhia ja kivuliaita hoitotoimenpiteitä.

– Päivystyksessä ei esimerkiksi otettu vuodosta näytettä, vaikka vuotoa tuli ihan lorottamalla. Siinä vaiheessa, kun minut oli jo katetroitu, lääkäri alkoi epäillä reikää virtsajohtimessa. Tässä kohtaa kohdusta tulevasta vuodosta ei saatu enää helposti näytettä. Gynekologi yritti saada vuotoa kovakouraisesti painelemalla onnistumatta siinä.

Heidin seuraavana aamuna purkkiin saama näyte vuodosta todettiin virtsaksi.

– Asia vahvistettiin magneettikuvista ja minut siirrettiin Peijaksen sairaalaan Vantaalle. Siellä nukutuksessa asennettiin virtsarakkoa tukemaan stentti eli niin sanottu verkkoputki. Tästäkin aiheutui turhaa stressiä, kun gynekologi väitti, että toimenpide tehdään hereillä, Heidi kertaa tapahtumien kulkua.

Heidi meni kaiken tämän johdosta heikkoon kuntoon ja laihtui 50-kiloiseksi. Myös varastoraudat laskivat entisestään ja stentin laitto aiheutti verenvuotoa virtsajohtimesta.

– Minut leikannut lääkäri sanoi, että leikkauskomplikaatio saattaa aikaistaa vaihdevuosia. Menopaussi alkoikin kunnolla syksyllä 2022. Niiden toteamisen osalta oli myös haasteita, sillä yleislääkäri tulkitsi FSH-hormonin arvoa väärin. Naisten vaihdevuosioireita tulkitaan usein virheellisesti masennusoireiksi. Tähän pitäisi saada ehdottomasti muutos, Heidi pohtii.

Lue aiheesta vaihdevuosioireet

leikkauskomplikaatio
Suurinta iloa tämän traumankin keskellä on tuoneet omat kauan odotetut lapset ja onneksi olen jaksanut kuitenkin olla heille rakastava äiti koko ajan, Heidi Ekholm-Talas iloitsee. Kuva: Henri Sinisalmi

Taistelua sairauslomista

Koska Heidi on luonteeltaan yrittäjä, kertyi hänelle paljon töitä loppuvuodesta 2020.

– Tein virheen, kun en hakenut jatkoa sairauslomalle. Helmikuussa 2021 tuli seinä vastaan ja huomasin, etten ole toipunut kunnolla leikkauskomplikaatiosta. Hain jatkoa sairauslomalle, mutta potilasvakuutuskeskus ei suostunut huomioimaan tämän liittyvän leikkauskomplikaatioon ja siitä aiheutuneeseen traumaan. En saanut sieltä korvauksia ansionmenetyksestä kuin muutaman tonnin ja tämä taistelu aiheutti lisää stressiä.

Saadakseen sairauslomaa tällaisessa tilanteessa, vaatii Kela psykiatrilla käymistä ja siellä puolestaan koitetaan painostaa lääkitykselle.

– Minulla on huonoja kokemuksia tästä hoidosta, enkä luonnollisesti suostunut aloittamaan masennuslääkitystä. Helpostihan kenelle tahansa uupuneelle ja vastaavan kokeneelle saadaan masennusdiagnoosi aikaan, mutta itse syytä olotilaan ei ainakaan oman kokemukseni mukaan edes yritetä purkaa. Kävin pari kertaa tapaamassa psykiatria ja lopetin sairausloman, vaikka en todellakaan ollut työkunnossa.

Energiavalmennus avuksi

Suurinta apua tämän prosessin aikana Heidi on saanut energiaterapeutti Healing Housen Marianna Soverilta sekä Hyvinvointistudio Life Energy and Beautyn energiahoitaja Ilona Itämieheltä.

– Heidän avullaan jaksoin haastavat ajat läpi, sillä samaan ajanjaksoon kohdistui myös haasteita yrittäjänä.

Syksyllä 2021 Marianna Soveri ehdotti Heidille 1,5 vuotta kestäviä energiavalmentajaopintoja.

– Lähdin mukaan puhtaasti availemaan omia kanavia syvemmälle kohti henkistä polkua. En siinä vaiheessa vielä miettinyt, että alkaisin itse tekemään energiavalmennuksia.

– Kuvittelin, että kohdunpoistosta aiheutunut trauma oli käsitelty, mutta olin väärässä. Tämän 1,5 vuoden aikana mennään syvälle omiin traumoihin, koska muita ei voi auttaa, ellei ole tehnyt työtä ensin itsensä kanssa.

Syksyllä 2022 Ilona kertoi energiahoidossa Heidille, että tämän traumakeho on vasta puhdistumassa.

– En ollut käsitellyt hengen tasolla leikkauskomplikaatiosta aiheutunutta traumaa. Pelkästään kohdunpoisto voi olla monille traumaattinen kokemus ilman komplikaatiotakin.

– Seuraavana koulutusviikonloppuna padot murtuivat. Teimme harjoitusta, jossa piti kiittää omaa kehoa. Pääsin kohtaamaan trauman syvimmät juuret. Koko viikonloppu oli ollut syvää prosessia ja vihdoin pääsin puhdistumaan tästä syvästä surusta, ahdistuksesta ja myös itsesyytöksistä, koska mietin usein, oliko väärä päätös mennä kohdunpoistoon.

– Harjoitteen avulla Heidi pääsi kohtaamaan henkistä tilaa ja suurta surua sekä naiseuden kipua, jota kantoi mukanaan. Turvallisessa valmennusympäristössä on helppo päästää piilotetuista traumoista irti. Energiaterapialla ja energiahoidolla pääsee kohtaamaan mielen, kehon ja emootioiden lukkoja. Oli hienoa nähdä, miten Heidi uskalsi kohdata sen henkisen kivun, mikä oli komplikaation alla ja kipuili fyysisenä oireena, Marianna Soveri kertoo.

Pitkä toipumisprosessi

Heidillä toipuminen kohdunpoistosta henkisellä tasolla kesti kaksi vuotta. Tuona aikana hänelle valkeni, että oman kokemuksensa myötä hän pystyy auttamaan myös muita kohdunpoistosta tai leikkauskomplikaatiosta kärsiviä.

Puoli vuotta ennen tätä syntyi ajatus Taikavoimien perustamisesta, joka toteutui viime kesänä yhdessä Sarielina Tienhaaran kanssa.

Nyt Heidi tarjoaa apuaan Taikavoimissa energiavalmennuksen avulla, johon hän yhdistää myös äänimaljahoitoa.

– Äänimaljahoito on kokonaisvaltainen syvärentoutusmenetelmä. Siinä harmoniset äänet aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka saa kehon ”taistele tai pakene” -reaktiot laantumaan. 

Vielä viime syksy oli Heidille henkisesti erityisen raskasta aikaa. Heidi hakeutui yleislääkärin vastaanotolle hakemaan sairauslomaa ja pyysi samalla mittaamaan FSH-hormonin.

– Arvo oli 30 ja tulkitsin itse, että se tarkoittaa vaihdevuosien alkaneen. Yleislääkäri kuitenkin sanoi, että arvo on normaali. Kamppailin jaksamisen kanssa syksyn, oli loputonta väsymystä, päänsärkyä, univaikeuksia, itkuisuutta, ahdistusta eli näin jälkikäteen mietittynä selkeitä vaihdevuosioireita. 

Heidi yhdisti kaikki oireet kuitenkin kohdunpoistosta aiheutuneeseen traumaan ja uskoo siitä osaltaan olleen myös kyse. 

Käynti gynekologilla vahvisti sen, että Heidin vaihdevuodet olivat alkaneet.

– Aloitin estrogeenikorvaushoidon geelillä ja aloin myös tutkia homeopatiahoitoja vaihdevuosiin liittyen. Ensisijaisesti haluan löytää luonnonmukaisia keinoja, mutta tässä kohtaa intuitio käski ottamaan myös estrogeenigeelin käyttöön.

Heidi on haastatteluhetkellä käyttänyt estrogeenia kuukauden verran ja saanut voimansa takaisin jo tässä ajassa.

– Ahdistusta ja mielialan vaihtelua ei ole ollut. Olen ollut jälleen se supertehokas yrittäjä, joka jaksaa tehdä hommia. Uskon, että tähän tilanteeseen vaikutti paljon traumakehon puhdistus energiavalmennuksen ja hoitojen avulla, Heidi Ekholm-Talas kertoo.

Lue energiavalmennuksesta

Taikavoimat tarjoaa energiavalmentajan palveluita. Lue lisää tästä.

Energiavalmennus antaa eväitä

 • Henkiseen kasvuun
 • Haasteiden purkuun
 • Irtipäästämiseen
 • Motivaatioon
 • Oman polun löytämiseen
 • Surun käsittelyyn
 • Elämäntapahtumien ja traumojen purkamiseen
 • Parisuhdeongelmiin
 • Urheilusuorituksiin
 • Vääristyneeseen minäkuvaan
 • Itseluottamuksen kasvattamiseen
 • Omien vahvuuksien löytämiseen
 • Unelmien manifestointiin
 • Oman elämän luomiseen

Lue myös Menopaussi – Vaihdevuodet vaikuttaa useiden naisten elämään